El projecte
OBJECTIUS
Objectius específics
Validar l’eficàcia d’estratègies de restauració.
Avaluar la recuperació dels serveis ecosistèmics en zones restaurades i els caladors adjacents.
Promoure una gestió pesquera participativa.
Facilitar espais de diàleg i enfortir els mecanismes de governança per contribuir a la restauració activa.
Sensibilitzar la població local i el sector de la pesca, entre d'altres, sobre la importància i la fragilitat dels hàbitats profunds i la necessitat de protegir-los.
Replicar els esquemes de restauració activa i governança en altres zones pesqueres com a mesura de conservació a incloure als plans de gestió dels espais protegits.
Transferir els resultats a altres zones del Mediterrani on els hàbitats bentònics també estan amenaçats.
ACCIONS
El LIFE ECOREST impulsarà fins al 2026 un programa d’accions per contribuir a millorar l’estat de conservació dels hàbitats profunds i demostrar l’eficàcia de la gestió participativa del sector de la pesca.
Investigació
Es desenvoluparan campanyes de recerca oceanogràfica a cada zona d’exclusió i un sector dels caladors propers per estudiar les espècies estructurants i identificar zones de restauració adequades. A més, es posaran en marxa estudis de seguiment dels organismes restaurats i el seu estat de conservació i s’avaluarà la biodiversitat a les zones restaurades i als serveis ecosistèmics.
Conservació
El projecte treballarà en el manteniment de gorgònies, coralls i esponges, entre d’altres organismes sèssils estructurants, capturats accidentalment. Per això, s’ubicaran aquaris a les confraries i els pescadors rebran formació sobre el manteniment d’exemplars, la seva preparació i les operacions a bord.
Tractarem la restauració de diferents grups entre els quals es troben esponges, hidrozous, pennatulacis, gorgònies i coralls bambú, entre d’altres.
Participació, capacitació y governança
S’impulsaran processos participatius que garanteixin un entorn de generació de confiança entre les parts interessades, a fi d’integrar tots els agents implicats, tant al territori com a escala estatal.
A més, es facilitaran espais de diàleg i s’incentivarà el desenvolupament de capacitats i esquemes de governança per a les persones usuàries i gestores. Es crearà també un grup de treball participatiu per a identificar prioritats i incentivar-ne la capacitació.
Divulgació, educació i transferència de resultats
Es publicaran articles científics i es participarà a congressos i tallers per transferir el coneixement. Així mateix, s’impulsarà l’intercanvi d’experiències per promoure les bones pràctiques i la rèplica de les accions a altres espais protegits.
ÀREA D’ACTUACIÓ
Les 29.022 hectàrees que es preveuen restaurar estan distribuïdes a 14 zones de protecció pesquera al llarg de la costa de Girona i Barcelona, una àrea d’actuació de gran importància ecològica per l’alta concentració d’espècies en perill, amenaçades o vulnerables, entre les quals es troben gorgònies, coralls negres i escleractinis, així com pennatulacis i diverses espècies d’esponges.
Sis de les zones d’actuació del projecte són permanents de veda i la resta tenen una restricció temporal de pesca, que ha estat acordada entre les associacions de pescadors, la comunitat científica i les administracions.
Mapa d’actuació
SOCIS
L’institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) coordina el projecte LIFE ECOREST, que té com a socis a la Federació de Confraries de Pescadors de Girona, la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico, la Universitat de Barcelona i WWF España, a més de comptar amb la contribució financera del Programa LIFE de la Unió Europea.
EL PROGRAMA LIFE
Té com a objectiu general contribuir al
desenvolupament sostenible i assolir les fites de les estratègies i plans de la UE en matèria de medi ambient i clima.