Hem celebrat la jornada informativa “La implicació local, clau en la recuperació d’hàbitats marins profunds” a la confraria de pescadors de Vilanova i la Geltrú (Barcelona).
Aquesta trobada, organitzada per la Fundación Biodiversidad del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, en col·laboració amb la confraria de pescadors de Vilanova i la Geltrú i els socis del projecte, ha comptat amb la participació d’administracions públiques, comunitat científica, sector pesquer, ONG, escoles de submarinisme i comunitat educativa.
La taula inaugural ha comptat amb la participació de Jaume Carnicer, patró major de la confraria de Vilanova i la Geltrú, així com Anna Ribera, tercera tinenta d’Alcaldia i regidora de Projecció de Ciutat; Promoció Econòmica i Capitalitat, Empresa i Economia Social de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. També ha inaugurat la jornada Lucía Martínez, cap de servei de Pesca de la Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible de la Generalitat de Catalunya, així com Víctor Gutiérrez, coordinador de l’Àrea de Conservació i Restauració d’Ecosistemes de la Fundación Biodiversidad del MITECO.
A continuació, Jordi Grinyó, coordinador del projecte LIFE ECOREST a l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), i les investigadores Marina Biel i Sofia Faramelli han presentat els principals resultats del LIFE ECOREST, entre els quals es troben els de la quarta campanya oceanogràfica del projecte.
TAULA RODONA I VISITA ALS AQUARIS
Així mateix, la jornada ha inclòs una taula rodona on s’ha posat en comú com es pot contribuir a la recuperació dels ecosistemes marins des de l’educació, les activitats recreatives, la pesca i la governança. En concret, han participat Elisabet Navarro, professora de Biologia i Geologia de l’Institut Dolors Mallafrè i Ros de Vilanova i la Geltrú; Jaume Juan Fernández, director de Underwater Barcelona, i José Luis García Varas, responsable del Programa d’Oceans de WWF Espanya.
La jornada ha finalitzat amb una visita guiada als aquaris instal·lats a la confraria de pescadors de Vilanova i la Geltrú, on es recuperen organismes que han estat rescatats de les xarxes de pesca i que seran retornats al mar gràcies a la col·laboració del sector pesquer. Les investigadores de la Universitat de Barcelona, Maria Montseny i Beatriz Moura Vinha, han explicat les característiques d’organismes com les plomes de mar.