La confraria de la localitat de Sant Feliu de Guíxols (Girona) se suma a les accions del projecte LIFE ECOREST i al seu objectiu de restaurar hàbitats profunds amb la participació activa del sector pesquer. Amb la seva incorporació, són 9 les confraries de pescadors situades a les províncies de Girona i Barcelona les que col·laboren en el projecte, que coordina l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC). Aquestes confraries són les de Llançà, Port de la Selva, Cadaqués, Roses, Palamós, Sant Feliu de Guíxols, Blanes, Arenys de Mar i Vilanova i la Geltrú.
La participació del sector pesquer és un dels pilars del projecte, enfocat en la restauració dels fons marins degradats i en la recuperació de la pèrdua dels seus hàbitats i espècies clau, com les gorgònies, coralls i esponges, entre altres organismes estructurants.
D’una banda, els pescadors intervenen en les accions de restauració activa, un procés que consisteix en el rescat dels organismes que queden atrapats accidentalment en les xarxes, la seva recuperació en aquaris instal·lats a les confraries, i la seva posterior devolució a la mar. Gràcies al treball coordinat entre l’equip científic del ICM-CSIC, la Universitat de Barcelona i les confraries, s’han rescatat, recuperat en els aquaris i retornats a la mar més de 2.000 organismes fins al moment.
La devolució d’organismes té lloc a 14 zones, 12 d’elles són zones d’actuació del projecte amb permanència de veda i dues zones tenen una restricció temporal de pesca, que ha estat acordada entre les associacions de pescadors, la comunitat científica i l’administració pesquera.. És el cas del Tancat de Llançà i el Tancat de Cap de Creus.
El projecte s’està desenvolupant al marge continental de Barcelona i Girona, una de les zones més diverses del Mediterrani Occidental, que alberga una gran riquesa d’espècies, algunes d’elles amenaçades. S’estima que més del 90% del fons marí entre 50 i 800 metres de profunditat d’aquestes zones mostren signes de degradació.
RESTAURACIÓN DE HÁBITATS PROFUNDOS
El projecte LIFE ECOREST avança amb l’objectiu de restaurar prop de 30.000 hectàrees d’hàbitats marins profunds a Catalunya amb la participació activa del sector pesquer. A més de les accions de recerca i conservació, també s’està promovent la gestió participativa dels pescadors que formen part del projecte, l’enfortiment dels mecanismes de governança i la sensibilització a la població sobre la importància de conservar els hàbitats marins profunds.
Aquesta iniciativa, que coordina el Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) fins al 2026, té com a socis la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Girona, la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica i el Reto Demográfico, , la Universitat de Barcelona i WWF España, així com amb la contribució financera del Programa LIFE de la Unió Europea.