El projecte LIFE Ecorest pretén restaurar les comunitats dels fons marins a través de la recuperació dels organismes que són capturats accidentalment durant les tasques de pesca, centrant els seus esforços en conservar diverses espècies estructurals, essencials per a la salut i el funcionament dels ecosistemes. Quines són aquestes espècies objectiu?
Coralls
Són invertebrats marins pertanyents al phylum Cnidaria, igual que les meduses. Aquests organismes juguen un paper crucial en la creació d’hàbitats complexes que sostenen una àmplia biodiversitat. Existeixen tant coralls durs, aquells capaços de produir un esquelet rígid de carbonat càlcic i formar esculls, com tous, que no produeixen esquelet ni formen esculls.
Entre les espècies que es recuperen i es tornen al mar pels pescadors trobem coralls durs, com Dendrophyllia cornigera; coralls negres, com l’Antipathella subpinnata; o coralls tous com l’Alcyonium palmatum, conegut comunament com a mà de mort, les gorgònies o les plomes de mar.
Les gorgònies, conegudes com a abanicos de mar, pertanyen a la classe Anthozoa i subclasse Octocorallia. Són particularment importants en els hàbitats marins profunds del Mediterrani, on formen estructures tridimensionals complexes que proporcionen refugi i substrat a una àmplia varietat d’organismes. Les gorgònies tenen esquelets flexibles formats per gorgonina, una substància proteica. Les seves branques estan cobertes per pòlips que s’alimenten per filtració passiva. Se solen trobar en profunditats des dels pocs metres fins a més de 1000 m i prefereixen àrees exposades a les corrents que faciliten la captura de partícules. Una de les espècies que s’estan rescatant i recuperant per a la seva posterior alliberament a l’àrea d’acció del projecte LIFE Ecorest és l’Eunicella cavolini.
Les plomes de mar, el nom de la qual deriva del seu aspecte similar a una ploma d’ocell, pertanyen a l’ordre Pennatulacea i a la mateixa subclasse Octocorallia que les gorgònies. Cada ploma consta de nombrosos pòlips interconnectats. Són filtradors passius i poden formar extenses prades sobre els fons on viuen, augmentant la complexitat de l’ecosistema i la disponibilitat d’espais que poden usar altres organismes. Colonitzen diferents profunditats marines, des de zones intermareals fins a profunditats de més de 6000 m. Una de les espècies que es rescata i recupera sovint en el projecte és la Pennatula rubra.
Briozoos
Els briozoos són un grup de petits invertebrats que formen colònies compostes per nombrosos individus anomenats zooides. Els briozoos exerceixen un paper crucial en els ecosistemes marins, contribuint a l’estructura de l’hàbitat, la filtració de l’aigua i la biodiversitat general.
Dins del projecte LIFE Ecorest, trobem espècies del gènere Reteporella o Myriapora truncata.
Esponges
Les esponges, pertanyents al phylum Porífera, són uns dels organismes més antics del planeta. La seva capacitat de filtració activa i la seva estructura única contribueixen, per exemple, als fluxos de matèria i energia, als cicles biogeoquímics i al funcionament general de l’ecosistema on viuen. Les esponges tenen cossos porosos compostos per un sistema de canals i cambres que els permeten filtrar grans volums d’aigua. Al mar Mediterrani són comunes en fons rocosos i àrees on poden adherir-se a superfícies dures.
Uns organismes que se solen recuperar en els aquaris instal·lats en les confraries de pescadors que participen en el projecte són els pertanyents al gènere Axinella.
Ascidies
Són animals pertanyents al phylum Cordata, però es diferencien dels vertebrats en no tenir columna vertebral. Es classifiquen dins del subfil del Urocordats o Tuniques, ja que el seu cos té una túnica per donar-li suport. Es poden trobar en tots els mars del planeta. A diferència d’altres tuniques, que naden lliures formant part del plàncton, les ascidies són sèsils i s’adhereixen a roques o petxines. Aquests organismes també són filtradors actius, ja que s’alimenten filtrant partícules presents a l’aigua que passa a través de la faringe, per després expulsar-la a través d’un sifó.
Algunes de les espècies que es rescaten i recuperen en el marc del projecte LIFE Ecorest són la Halocynthia papillosa i la Phallusia mammillata.