El projecte LIFE ECOREST ha celebrat la segona comissió estratègica a Barcelona on han participat 25 asistents de diferents administracions públiques, confraries de pescadors, ONG i els socis del projecte.
Aquesta comissió, que forma part de les accions de governança i participació, té la funció d’assessorar sobre temes específics. A més, té com a objectiu de consolidar la governança participativa a les zones de protecció pesquera a llarg termini, una vegada finalitzi el projecte LIFE ECOREST el 2026.
Són membres d’aquest òrgan les entitats sòcies del projecte, la Federació de Pescadors de Barcelona, confraries col·laboradores, la Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible i la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, la Secretaría General de Pesca del Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación, així com la Dirección General de Biodiversidad, Bosques y Desertificación y la Dirección General de la Costa y el Mar del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico.
Durant aquesta segona reunió s’han presentat els avenços del projecte des dels tres pilars de funcionament: investigació, participació i governança, així com comunicació i sensibilització. S’han destacat els avenços realitzats en el procés de restauració de poblacions de coralls i gorgònies, les activitats de formació al sector, el programa d’educació ambiental i el pla de transferència del projecte i les seves accions associades.
En aquesta acció de transferència de resultats el projecte compta amb la participació de la confraria de pescadors de Conil, SOLDECOCOS i GENGOB per a compartir les activitats de rescat de coralls que estan duent a terme a les embarcacions pesqueres al Mar d’Alboran i l’oportunitat de replicar les experiències i les lliçons apreses en el LIFE ECOREST.
A més, s’han tractat dos temes transversals com són la contribució del projecte a la implementació del Reglament de Restauració recentment aprovat i el futur Pla Nacional de Restauració, així com la integració dels aprenentatges d’ECOREST en altres polítiques sectorials rellevants, com les Estratègies marines, la planificació espacial marina, la Xarxa Natura 2000 i la política pesquera.
LIFE ECOREST
El projecte LIFE ECOREST té l’objectiu de restaurar prop de 30.000 hectàrees d’hàbitats marins profunds a Catalunya en una zona d’alt valor ecològic al llarg del litoral de Girona i Barcelona, amb la participació activa del sector pesquer.
Aquesta iniciativa, que coordina el Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) fins al 2026, té com a socis la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Girona, la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico, la Universitat de Barcelona i WWF España, així com amb la contribució financera del Programa LIFE de la Unió Europea.