La Unió Europea ha aprovat la Llei de restauració de la natura. La norma estableix objectius de restauració del 20% dels ecosistemes terrestres i marins de la UE per al 2030 i la totalitat dels ecosistemes degradats per al 2050.
A més, planteja l’eliminació de barreres i la millora de la connectivitat hidràulica en almenys 25.000 quilòmetres de rius, així com revertir el declivi de les poblacions de pol·linitzadors i la restauració d’ecosistemes forestals i urbans. Així mateix, el text incorpora l’objectiu de millora en diferents indicadors ecològics dels ecosistemes agrícoles, així com mesures per promoure la restauració marina mitjançant una gestió pesquera adequada, a més de mantenir la prohibició de reduir espais verds urbans.
A Espanya, es traduirà en un Pla Nacional de Restauració i estratègies regionals que garanteixin el compliment de les obligacions derivades de la llei.
Recuperació d’hàbitats marins
En el cas dels ecosistemes marins, la norma inclou la restauració d’hàbitats marins, com esculls d’aigües fredes on la biodiversitat es pugui refugiar i desenvolupar, així com fons sedimentaris i praderies de fanerògames, que contribueixen a mitigar els efectes del canvi climàtic. També incorpora la restauració d’hàbitats d’espècies marines emblemàtiques, com ara dofins i marsopes, taurons i aus marines.
A més, fa referència a la creació de zones de veda o reserves marines, que contribueixen a augmentar les poblacions de peixos tant al seu interior com a les zones properes, aportant també beneficis per al sector de la pesca.
En aquesta línia, el projecte LIFE ECOREST és una iniciativa pionera a Europa que treballa per restaurar prop de 30.000 hectàrees d’hàbitats marins profunds a Catalunya, en una zona d’alt valor ecològic i amb la participació activa del sector pesquer.
Les àrees a restaurar estan distribuïdes en zones de protecció pesquera al llarg de la costa de Girona i Barcelona i presenten una important concentració d’espècies en perill, amenaçades o vulnerables, entre les quals hi ha corals, gorgònies i esponges.
Alineat amb la nova llei
En concret, el LIFE ECOREST desenvolupa accions en tipus d’hàbitats marins que figuren a la Directiva Hàbitats com d’interès comunitari, fons tous (sorres i fangs) o substrats mixtos, així com esculls profunds. Aquestes actuacions contribuiran a millorar el coneixement i les experiències per a projectes de restauració marina futurs i el compliment dels objectius d’aquest nou reglament.
A més, s’està impulsant un programa d’accions per intentar reforçar la gestió participativa i demostrar la importància de la contribució del sector de la pesca al manteniment del bon estat de conservació dels hàbitats marins, clau per al manteniment de les espècies marines d’interès comercial .
Fins ara, ja s’han dut a terme tres campanyes oceanogràfiques per conèixer l’estat de conservació de les àrees objecte de restauració del projecte, així com l’alliberament dels primers exemplars de gorgònies, esponges i corals rescatats i rehabilitats als aquaris instal·lats pel projecte. Per això, s’ha dissenyat una metodologia de rescat, recuperació i alliberament que es podria replicar a altres àrees, contribuint a expandir la restauració d’hàbitats profunds al Mediterrani.
A més, s’han organitzat seminaris de formació adreçats al sector pesquer per donar a conèixer i que puguin participar directament al procés de restauració. També s’han impulsat accions de governança participativa.
Aquesta iniciativa, que coordina l’ICM-CSIC, té com a socis a la Federació de Confraries de Pescadors de Girona, la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico, la Universitat de Barcelona i WWF España, a més de comptar amb la contribució financera del Programa LIFE de la Unió Europea.