Les confraries participants al projecte Life Ecorest inicien el procés de retorn al mar de coralls, gorgònies i esponges recuperats

6.05.2024

Els pescadors que participen al projecte LIFE ECOREST, que coordina l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), han iniciat el procés de devolució al mar de coralls, gorgònies i esponges, entre d’altres organismes sèssils que, després de ser rescatats de les xarxes de pesca, han estat recuperats a aquaris instal·lats en confraries de pescadors de Girona i Vilanova i la Geltrú (Barcelona). Les primeres devolucions han tingut lloc a Blanes i Llançà.

Aquests organismes es retornen al mar a les zones de veda permanent on actua el projecte mitjançant el mètode Bàdminton, una tècnica que consisteix a fixar els organismes a còdols i retornar-los al mar des de la coberta dels vaixells pesquers. Aquest procés permet que els organismes arribin al fons marí i romanguin en una posició erecta, òptima per a la seva supervivència.

Fins ara, aquesta metodologia s’ha utilitzat en campanyes oceanogràfiques prèvies desenvolupades per l’ICM-CSIC i la Universitat de Barcelona (UB) en el marc del projecte, que han permès alliberar un total de 451 organismes a quatre zones de veda a una profunditat d’entre 90 i 140 metres.

Durant aquestes campanyes s’ha fet servir de forma pionera un biolliberador (BiLi) dissenyat per adaptar el mètode Bàdminton a gran profunditat i poder deixar anar un nombre més gran d’individus alhora. Les gorgònies Eunicella cavolini, Eunicella singularis affita i Leptogorgia sarmentosa, briozous; el corall tou Alcyonium palmatum, així com diferents espècies de demosponges, han estat els principals organismes retornats a través de les campanyes oceanogràfiques.

Gràcies a les imatges obtingudes a través d’un vehicle submarí operat remotament (ROV, per les sigles en anglès), s’ha pogut comprovar l’èxit de supervivència de les gorgònies restaurades, que arriba al 95% un any després de la primera devolució.

Després de l’èxit a les campanyes oceanogràfiques, s’ha iniciat una nova etapa al projecte, en què la devolució d’organismes es duu a terme des dels vaixells de pesca. Blanes i Llançà han estat les primeres confraries a retornar al mar els organismes que van quedar emmallats en xarxes de pesca de manera accidental i van ser traslladats als aquaris instal·lats a les seves confraries, on s’han mantingut i recuperat gràcies al treball coordinat entre l’equip científic del ICM-CSIC, la UB i les confraries que participen al projecte. Aquesta tasca conjunta ha permès rescatar de les xarxes de pesca i recuperar als aquaris més de 750 organismes fins ara.

RESTAURACIÓ D’HÀBITATS PROFUNDS

El projecte LIFE ECOREST avança per restaurar prop de 30.000 hectàrees d’hàbitats marins profunds a Catalunya amb la participació activa del sector pesquer. A més de les accions de recerca i conservació, també s’està promovent la gestió participativa dels pescadors que formen part del projecte, l’enfortiment dels mecanismes de governança i la sensibilització de la població sobre la importància de conservar els hàbitats marins profunds. Aquesta iniciativa, que coordina l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) fins al 2026, té com a socis amb la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Girona, la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico, la Universitat de Barcelona i WWF España. Compta amb la contribució financera del Programa LIFE de la Unió Europea.

 

Skip to content