Un total de 452 estudiants de secundària i dels cicles mitjà i superior de primària de les localitats de Girona i Barcelona han participat en el programa d’educació ambiental del projecte LIFE ECOREST, adreçat a sensibilitzar la comunitat educativa sobre els valors naturals dels hàbitats marins profunds i la importància de la restauració marina.
Aquest programa, que va començar a l’octubre, està impulsat per la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Democrático (MITECO) en coordinació amb la resta de socis del projecte, que coordina l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC).
Els vuit centres que han dut a terme les activitats educatives s’ubiquen a las localitats litorals de Figueres, Llançà, Castelló d’Empúries, Cadaqués, Roses, Vilanova i la Geltrú, Barcelona i Premià de Mar. El programa educatiu ha inclòs una guia formativa per al professorat i l’alumnat, així com activitats, jocs i altres recursos que han acompanyat el desenvolupament dels continguts de la guia.
Tant l’alumnat com el professorat han mostrat un alt interès per les temàtiques que s’ha tractat, centrades en les accions que el projecte LIFE ECOREST desenvolupa en aquestes zones, així com en els beneficis de la restauració marina i la importància dels hàbitats marins profunds, en especial dels organismes sèssils, como coralls, gorgònies, esponges i briozous.
També s’ha destacat el paper del sector pesquer en el projecte i la restauració marina, al mateix temps que s’ha potenciat la participació de l’alumnat en activitats a l’aula on ha demostrat un alt grau d’implicació. A més, gràcies a la col·laboració dels pescadors, els alumnes han pogut visitar els aquaris instal·lats a les confraries de Port de la Selva, Arenys de Mar, Llançà, Vilanova i la Geltrú i Roses, on es recuperen els organismes capturats accidentalment per a la seva posterior devolució al mar. L’última visita ha tingut lloc avui a la confraria d’Arenys de Mar, a Barcelona.
El programa educatiu podria tenir continuïtat l’any 2025 amb l’objectiu de seguir formant i sensibilitzant a docents, escolars i ciutadania de les províncies de Girona i Barcelona.
Els recursos i materials educatius estan disponibles a la web del projecte LIFE ECOREST per a tots els centres interessats.
RESTAURACIÓ D´HABITATS MARINS PROFUNDS
El projecte LIFE ECOREST té l’objectiu de restaurar prop de 30.000 hectàrees d’hàbitats marins profunds a Catalunya en una zona d’alt valor ecològic al llarg del litoral de Girona i Barcelona, amb la participació activa del sector pesquer.
A més de les accions d’investigació i conservació, també s’està promovent la participació dels pescadors, el reforç dels mecanismes de governança i les activitats de sensibilització.
Aquesta iniciativa, que coordina el Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) fins al 2026, té com a socis la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Girona, la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico, la Universitat de Barcelona i WWF España, així com amb la contribució financera del Programa LIFE de la Unió Europea.