Posem en valor el paper de la restauració marina per recuperar ecosistemes degradats

17.03.2022

La restauració marina, aliada per a la recuperació dels nostres mars, ha estat la protagonista d’un esdeveniment, organitzat per la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO), on s’ha presentat el projecte LIFE ECOREST, que té l’objectiu de restaurar prop de 30.000 hectàrees d’hàbitats marins profunds a Catalunya amb la participació activa del sector pesquer.

L’esdeveniment ha comptat amb la participació de la directora general de Biodiversidad, Bosques y Desertificación del MITECO, Maria Jesús Rodríguez de Sancho, que ha destacat el paper d’aquesta eina com “un instrument eficaç per revertir la degradació dels ecosistemes, mitigar i afavorir l’adaptació al canvi climàtic i protegir la biodiversitat en benefici de les persones, el clima i el planeta”.

Rodríguez de Sancho també ha reafirmat l’aposta d’Espanya per avançar en la conservació i la recuperació d’ecosistemes marins i ha detallat algunes de les principals actuacions del Govern en aquesta matèria, com l’Estratègia Nacional d’Infraestructura Verda i de la Connectivitat i Restauració Ecològica així com la inversió prevista de més de 26 milions d’euros per a la restauració d’hàbitats marins, amb el suport dels fons del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

Pel que fa al projecte LIFE ECOREST, la directora general ha destacat com un dels seus principals valors la importància de la cooperació sectorial, “essencial per avançar en la protecció dels nostres mars i els nostres recursos”. El projecte compta amb la col·laboració estreta entre la comunitat científica, el sector pesquer i diferents administracions.

L’esdeveniment també ha comptat amb la participació de la directora general de Pesca Sostenible del Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación, Isabel Artime, que ha destacat el paper del sector pesquer en els projectes de conservació marina i “l’esforç dels pescadors per garantir la sostenibilitat de la seva activitat”.

Per part seva, la subdirectora general de Pesca i Aqüicultura de la Generalitat de Catalunya, Itziar Segarra, ha incidit en la importància de la gestió participativa del sector pesquer en la conservació de la biodiversitat marina a Catalunya.

BENEFICIS DE LA RESTAURACIÓ MARINA

Per part seva, els socis del projecte han mostrat durant l’esdeveniment els beneficis de la restauració marina i la importància de les reserves marines per regenerar hàbitats i espècies clau com coralls i gorgònies, que actuen com a arquitectes dels fons marins.

En concret, Josep-Maria Gili, professor de l’Institut de Ciències del Mar del CSIC (ICM-CSIC), entitat que coordina el projecte, ha explicat que la restauració activa és “una gran oportunitat per accelerar la recuperació dels hàbitats que també afavoreixen la recuperació de les funcions perdudes dels ecosistemes”. En aquest sentit, ha destacat el paper innovador d’aquest projecte “tant per la metodologia utilitzada i l’àmplia superfície espacial en la qual es desenvolupa”, com per la col·laboració estreta entre sectors. “Posa a la ciència espanyola a primera línia“, ha conclòs.

Cristina Linares, catedràtica d’ecologia de la Facultat de Biologia i l’Institut de Recerca de la Biodiversitat (IRBio) de la Universitat de Barcelona, ​​ha centrat la seva intervenció en els coralls i les gorgònies, dues de les espècies clau d’aquest projecte, que tenen un paper fonamental per a tot l’ecosistema. “Aquestes espècies actuen com els arbres als boscos i ofereixen refugi a una gran quantitat d’espècies. Per això, la seva degradació comporta la pèrdua de funcions i serveis ecosistèmics importants”, ha alertat.

Per la seva banda, Laura Recasens, investigadora al departament de Recursos marins de l’ICM-CSIC, ha abordat la importància de les reserves en la regeneració dels recursos pesquers i la recuperació dels ecosistemes. “Les àrees marines protegides són eines de gestió per recuperar la biodiversitat i contribuir a la conservació i la recuperació d’hàbitats castigats per l’impacte pesquer”, ha explicat.

El sector pesquer ha estat representat en aquest esdeveniment per Antoni Abad, president de la Federació de Confraries de Pescadors de Girona. Abad ha incidit en la tasca que fa el sector per ajudar a la restauració marina i en la “important col·laboració amb tots els socis del projecte per dur a terme amb èxit les accions previstes”.

Per acabar, José Luis García, responsable del programa marí de WWF España, ha destacat la necessitat d’implicar la societat perquè la restauració tingui èxit a través de processos de governança participativa. “És fonamental conèixer quina és la seva percepció, els seus interessos i el coneixement que poden aportar per assegurar l’acceptació, la implicació i, en definitiva, la viabilitat a llarg termini de la restauració proposada”, ha conclòs.

ÀREA D’ACTUACIÓ

A la zona d’actuació del projecte, al llarg del litoral de Barcelona i Girona, s’estima que més del 90% del fons marí entre 50 i 800 metres de profunditat mostra signes de degradació, fet que dificulta la regeneració dels recursos naturals. Aquesta zona està considerada un punt de gran importància ecològica per l’alta concentració d’espècies en perill, amenaçades o vulnerables, entre les quals hi ha coralls, gorgònies i esponges.

Per això, fins al 2026, el programa d’accions del projecte LIFE ECOREST servirà per intentar millorar l’estat de conservació dels hàbitats marins profunds i demostrar l’eficàcia de la gestió participativa del sector pesquer.

Aquesta iniciativa, que coordina l’ICM-CSIC, té com a socis a la Federació de Confraries de Pescadors de Girona, la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico, la Universitat de Barcelona i WWF España, a més de comptar amb la contribució financera del Programa LIFE de la Unió Europea.

Skip to content